Jobb agyféltekés rajzolás a gyakorlatban

Amikor leülök rajzolni és kezemben a ceruza, nézem a fehér lapot, lassan elindul egy vonal és a vonalak sokasodásával egyenes arányban érzem, egyre inkább kikapcsolok, eltűnik körülöttem a világ, belemélyedek a rajzba, a része leszek, a részemmé válik. Nevezhetjük zónának, vagy J-módnak, vagy egyszerűen csak egy mesevilágnak…

A legtöbb embernek, főleg felnőtt korban az élete nagy része bal agyféltekés üzemmódban telik el. Ennek legfőbb oka a beszéd és a mindennapokat erősen befolyásoló ráció szerepe miatt. Elnyomunk magunkban megérzéseket, felbukkanó ötleteket, érzelmeket. Mindenre magyarázatot, választ keresünk, mindent tökéletesen ismerni akarunk, logikát állitunk fel mindenben. Ez a normális, ez az egyszerű, ez a gyakori. A jobb agyféltekés irányitást viszont bonyolultnak, ismeretlennek, netán bizarrnak, sőt, természetellenesnek érezzük. Pedig ha hagyjuk magunkat az érzelmeink és megérzéseink által vezetni, vagy csak megengedjük, hogy nagyobb szerepet kapjanak az életünkben, teljesebb és boldogabb lehet minden napunk. Megtanulható és gondolkodásunk befolyásolható. Elérhető, hogy speciális feladatok megvalósitásához ezt a hajlamot irányitásunk alá vonjuk. Erre szolgáltat bizonyitékot   a rajzolás. Négy nap alatt “megtanulunk” rajzolni. Látványos változáson mennek keresztül a résztvevők. Pálcika emberektől indulva a negyedik napon mindenki elkésziti közel fotó minőségű mesterművét.

A rajzolás révén megtanult érzékelés lehetővé teszi a látás egy más, közvetlenebb módját. Az agy szerkesztői funkciója valahogyan kikapcsol és képesek leszünk teljesebben és talán valószerűbben is látni. Miután megtanulunk rajzolni, az élet sokkal gazdagabbnak tűnik, sokkal több látnivalót fedezünk fel és azt, hogy a dolgok körülöttünk milyen gyönyörűek. 

Egy kellemes megjelenésű, 60-as hölgy mondta egyszer egy tanfolyamon: azt hitte, már megtapasztalt amit csak lehetett az élete folyamán, de nem hitte volna, hogy négy nap alatt ennyire más szemmel tekinthet a világra.

This entry was posted on péntek, január 6th, 2012 at 18:55 and is filed under Egyéb. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.