A jobb agyféltekés rajzolás rövid története

Dr. Betty Edwards a California State University professzor emeritusza, doktori cimet szerzett a művészet, oktatás és érzékelés témakörében. Rendszeresen tart előadásokat egyetemeken, művészeti iskolákban és vállalatoknál, mint az Apple vagy a Walt Disney. Roger Sperry pszichobiológus munkáját olvasgatva az emberi agyféltekék működéséről, megalkotta elméletét, melyhez saját tapasztalatok és pedagógiai munkája segitették. Az emberi agy két alapvetően eltérő gondolkodásmódot használ. Az egyik elemző, sorrendet betartó és mindenre magyarázatot kereső, amolyan okoskodó (bal), a másik pedig észlelő, kreativ és érzelmeinkre, benyomásainkra hagyatkozó (jobb). Az a tény, hogy rajzolás közben nem lehet egyidejűleg beszélgetni és amint belemerülünk az alkotásba, elveszitjük az időérzékünket, igazolja , hogy átvált agyunk egy, a hagyományostól eltérő gondolkodásra, látásmódra.

Könyvét, mely a Jobb agyféltekés rajzolás címet kapta, 1979-ben adták ki először. Azóta több nyelvre leforditották és milliók tanultak meg módszerével rajzolni. A legmeglepőbb azonban, hogy módszerét a rajzolással még távoli kapcsolatban sem levő csoportok és egyének is használni tudják. A könyvében leirtak új utat mutatnak ahhoz, hogyan lehet alkalmazni az abból elsajátitott képességeket, készségeket az elvont tárgyak tanulásánál és a probléma megoldásban.

This entry was posted on péntek, január 6th, 2012 at 18:50 and is filed under Egyéb. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.